top of page
  • opdrmustafakir

GEBELİKTE UÇAK YOLCULUĞU

Güncelleme tarihi: 23 Nis 2019



GEBELİKTE UÇAK YOLCULUĞU

Deniz seviyesine göre yükseldikçe, atmosferik basınçta ve oksijen seviyesinde azalma olur. Belli bir yükseklik sonrası bu durum, düşük çevre ısısıyla birlikte insan hayatını tehlikeye atar. Bu nedenle ticari uçaklarda kabin basıncı ortalama 6000–8000 feet(1800-2400 metre) seviyesinde tutulur. Bu durumda bile, uçak içi nem oranı düşüktür. Kuru hava, hissedilmeyen sıvı kaybını arttırır. Sağlıklı insanlar, vücuttaki bazı fizyolojik değişiklikler ile bu ortama uyum sağlarlar.

Hareketsizlik, bacaklarda oluşan ödem, diz arkasındaki toplardamarlara baskı ve kuru havaya bağlı sıvı kaybı sonucu kan yoğunluğunun artması; bacaktaki derin toplardamarlarda pıhtı oluşması riskini arttırır. Bu pıhtı yerinden koparak akciğerlere giderse “Akciğer Embolisi” dediğimiz hayati tehlike gösteren klinik süreç başlar. Bu durum, oturma alanı daha dar olduğu için ”Ekonomi Sınıf Sendromu” olarak da bilinir. Yaşlılarda ve ek tıbbi sorunları olanlarda bu olasılık daha fazladır. Kan pıhtılaşma faktörlerinin arttığı hamilelik dönemi de, riski arttıran bir durumdur.

Bir havayolu şirketinde, gebeliğin ilk üç ayında uçuşa devam eden hosteslerde, düşük oranı yüzde 30 daha fazla bulunmuş. Bugün uluslararası havayollarının çoğu, hamile olan uçuş görevlisi ve pilotların uçuş görevlerini devam ettirmez.

Erken doğum riskinin, ilk hamileliği olan ve çok sayıda uçuş yapanlarda arttığına ait bir iki çalışma vardır. Fakat bu sonuçların yeni çalışmalarla da doğrulanması gereklidir.

Şu durumlarda uçak yolculuğu tehlikeli olabilir

  1. Düşük Tehdidi

  2. Erken doğum bulgusu ya da şüphesi

  3. Tansiyon Yüksekliği

  4. Şeker Hastalığı

  5. Ağır Anemi

  6. Bebekte gelişme geriliği

Öncelikle şirketin gebelerle ilgili uçuş politikasını öğrenmek gerekir. Çoğu şirket, tekiz gebelikte 36, ikiz gebelikte 32. Haftaya kadar uçuşa izin verir. 28. Haftadan sonra uçmaya engel olmadığını bildiren doktor raporu istenir.

Seyahat edeceğiniz bölgede acil durumlarda başvurulacak bir sağlık kurumu sorgulanmalı ve varsa sağlık sigortanızın geçerli olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Rahat giysiler tercih edilmeli ve mümkünse dolaşımı arttırmak için varis çorabı giyilmelidir.

Yeterince sıvı tüketilmelidir.

Koridor tarafından yer talep edilmelidir.

Mümkün oldukça ayağa kalkıp yürümelidir.

Otururken de alt bacaktaki kas gruplarını çalıştıracak egzersizler yapılmalıdır.(Uçak şirketlerinin tanıtım kartı veya dergilerinde egzersiz örneklerini bulabilirsiniz)

Türbülansı önceden tahmin etmek her zaman mümkün değildir. Bu nedenle tüm yolcular gibi gebelerin de oturdukları sürece kemerlerini bağlı tutmaları önerilir.


89 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

GEBELİK ŞEKERİ

Gebelik Şekeri nedir? Gebelik hormonlarının etkisiyle kan şekerinde yükselme eğilimi vardır. Şeker seviyesindeki yükselmeye, İnsülin hormonu yeterince yanıt veremezse kan şeker seviyesi yüksek seyrede

bottom of page